www.zapetytem.pl

Lazania z mięsem


Herubinek2010-02-28 Komentarze (3) 90-120 min    średni     Porcji: 0

Składniki:

16 płatów "makaronu" lazania

sos beszamelowy:
100g masła lub margaryny
150g mąki
1l mleka

sos boloński:
300g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów (dla wygody krojonych)
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub margaryny
1 szklanka bulionu
1 łyżka ogregano
sól i pieprz do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego

100g żóltego sera startego na tarce

Wykonanie:

Sos beszamelowy:
Mleko zagotuj i odstaw. W osobny garnku rozpuść masło (margarynę), wsyp makę i dobrze wymieszaj. Najlepiej jest zdjąć garnek z ognia aby się mąka nie przypaliła. Gdy masło będzie już idealnie połączone z mąką, stawiamy garnek na ogień i dolewamy po trochę mleka ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość powinna się gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut.

Sos boloński:
Cebule obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło (margarynę), wrzucić cebule i marchewkę i smażyć do miękkości. Następnie dodać mięso mielone. Podsmażżyć aż zmieni kolor a następnie dodać bulion i pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i zmiażdżonym czosnkiem. Jeśli sos wydaje nam się mało pomidorowy to możemy dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotować pod przykryciem ok 15 minut.

Dno prostokatnej formy do lazanii smarujemy sosem beszamelowym, na to wykładamy płaty lazanii, sos boloński, sos beszamelowy, płaty lazanii, sos beszamelowy itd. Powinniśmy zakończyć sosem beszamelowym. Całość posypujemy żółtym serem.

Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200st C. Po upieczeniu radzę odczekać drugie 45-50 aby płaty lazanii "wciągnęły" soki i aby lazania dobrze się kroiła.

Ja czasami do sosu bolońskiego dodaję dwie garście mrożonki kukurydza-papryka-groszek. Dla smaku i koloru.

Kategorie: zapiekankiwłoska

Lazania z mięsem Lazania z mięsem
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=443