zdjecia rodzinne

Tarta ze śliwkami


Składniki:

ok 1 kg śliwek (+ ewentualnie cukier)

ciasto:
250g mąki
100g cukru
cukier waniliowy
125g masła lub margaryny
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

masa budyniowa:
budyń waniliowy z cukrem
1 jajko
pół szklanki mleka

masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto ze wszystkich podanych składników (na ciasto). Najpierw ciekamy masło z maką i cukrami a nstępnie dodajemy żółtka i śmietanę. Wkładamy do foliowego woreczka i do lodówki na ok 1 godzinę.

W międzyczasie:
Śliwki myjemy, dzielimy na pół i wyciagamy pestki.
Budyń (proszek) rozpuszczamy w mleku i dodajemy roztrzepane jajko.

Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem - również brzegi. Na cieście ukladamy śliwki - skórka do dołu. Jeśli śliwki są kwaśne to możemy je dodatkowo posypać cukrem.
Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180st C. Po tym czasie wyjmujemy i wylewamy masę budyniową. Zmniejszamy temperaturę do 160st C i pieczemy dalsze 40 minut. Po tym czasie masa budyniowa powinna być ścięta.

Kategorie: wegetariańskieciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-09-06
Piekłam tarte z tego przepisu i wyszła dobra. Pozwolę sobie odpowiedzieć za autorkę: po 20 minutach pieczenia w 180 stopniach ciasto jest praktycznie upieczone wiec nie ma mowy o zakalcu. Dodatkowe 40 minut w 160 stopniach w zupełności starcza aby masa budyniowa się ścięła i śliwki dopiekły. Na pewno uważnie przeczytałaś/łeś przepis?
Gość , 2010-09-05
jak się robi ściśle wg przepisu wychodzi zakalec. Należałoby wcześniej podpiec, jak nie upiec samo ciasto i chyba temp. powinna być trochę wyższa...
Gość , 2010-03-14
Sprobowane, Smakowite, Polecane!!! The Beavers!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Pasztet z indyka - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Śledzie w oleju

Pasztet z indyka

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowa z mięsem

Kurczak z ryżem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)