zdjecia rodzinne

Ciasto Cytrynowiec


Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki

Krem cytrynowy:
3 budynie cytrynowe na ½ l
sok z 3 cytryn
¾ szklanki cukru
3 szklanki wody
½ kostki masła

Krem śmietanowy:
½ l śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
6 paczek herbatników Petit – Bure (najlepiej małe)

Polewa może być dowolna gotowa

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, ubić razem. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Blachę (nie tortownice) wysmarować tłuszczem, posypać bułka tartą i wylać ciasto. Piec biszkopt w temp. 180 st przez 25 minut. Wystudzić

Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i sokiem cytrynowym. Rozprowadzić 3 budynie w pozostałej 1 szklance zimnej wodzie i wlać do gotującej się wody, ciągle mieszając. Do gorącego budyniu włożyć masło i zmiksować razem. Wyłożyć na biszkopt.

Rozpuścić 2 galaretki 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dolewać tężejąca galaretkę – ciągle ubijając.
Masę wyłożyć na zimny krem cytrynowy i przykryć herbatnikami.

Herbatniki polać dowolną polewą.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


grzanka , 2012-07-13
świetny przepis tylko śmietana mi się ciągle waży przy dodawaniu galaretki i nie mogę
skończyć ciasta :( wielka szkoda!
ciota , 2012-05-21
pycha xd
Mirka , 2010-12-07
Budynie mogą być śmietankowe. Smak na cytrynowy zmieni sie przez dodanie soku z cytryn. Budyń oczywiście gotujemy na wodzie ( nie na mleku) z sokiem cytrynowym.
Monika , 2010-12-07
Jeszcze nie spotkałam budyniu cytrynowego. Czym można go zastąpić? Mógłby być waniliowy albo śmietankowy?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku

Kluski ziemniaczane

Śledzie w oleju