zdjecia rodzinne

Ciasto Cytrynowiec


Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki

Krem cytrynowy:
3 budynie cytrynowe na ½ l
sok z 3 cytryn
¾ szklanki cukru
3 szklanki wody
½ kostki masła

Krem śmietanowy:
½ l śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
6 paczek herbatników Petit – Bure (najlepiej małe)

Polewa może być dowolna gotowa

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, ubić razem. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Blachę (nie tortownice) wysmarować tłuszczem, posypać bułka tartą i wylać ciasto. Piec biszkopt w temp. 180 st przez 25 minut. Wystudzić

Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i sokiem cytrynowym. Rozprowadzić 3 budynie w pozostałej 1 szklance zimnej wodzie i wlać do gotującej się wody, ciągle mieszając. Do gorącego budyniu włożyć masło i zmiksować razem. Wyłożyć na biszkopt.

Rozpuścić 2 galaretki 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dolewać tężejąca galaretkę – ciągle ubijając.
Masę wyłożyć na zimny krem cytrynowy i przykryć herbatnikami.

Herbatniki polać dowolną polewą.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


grzanka , 2012-07-13
świetny przepis tylko śmietana mi się ciągle waży przy dodawaniu galaretki i nie mogę
skończyć ciasta :( wielka szkoda!
ciota , 2012-05-21
pycha xd
Mirka , 2010-12-07
Budynie mogą być śmietankowe. Smak na cytrynowy zmieni sie przez dodanie soku z cytryn. Budyń oczywiście gotujemy na wodzie ( nie na mleku) z sokiem cytrynowym.
Monika , 2010-12-07
Jeszcze nie spotkałam budyniu cytrynowego. Czym można go zastąpić? Mógłby być waniliowy albo śmietankowy?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Kurczak z ryżem