zdjecia rodzinne

Makowiec łatwy z polewą


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
15 dag margaryny,
1 całe jajko i 2 żółtka,
15 dag cukru pudru,
100 ml l śmietanki,
3 dag drożdży.

250 g maku suchego,
1 szklanka cukru,
1 jajko i 1 żółtko,
3 łyżki bułki tartej,
olejek migdałowy,
bakalie.
Polewa cytrynowa

Wykonanie:

Mąkę i margarynę posiekać nożem,/ można zrobić kruszonkę/,jajka roztrzepać ze śmietanką i wlać do posiekanych produktów. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru / aż zrobią się płynne / i wlać do reszty. Wyrobić ciasto.

Zagotować 2 szklanki wody, wsypać mak, chwilę pogotować i odstawić do napęcznienia. Odcedzić, zmielić dwukrotnie, dodając na przemian cukier i bułkę tartą. Do masy dodać jajko i żółtko, olejek , bakalie i dobrze wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st przez 15 – 20 minut na jasny kolor.
Wyłożyć na wierzch masę makową. Formę ponownie wstawić do pieca i piec przez 30 minut w 180 st.

Po ostudzeniu ciasto polać polewą cytrynową


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku