zdjecia rodzinne

Wielkanocna jajka z biszkoptu


Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki.
Na krem:
1 i 1/4 szklanki mleka,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
wiórki kokosowe,
róznokolorowa posypka do ciast.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, ubić razem. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułka tartą i wylać ciasto. Upiec biszkopt wtem. 180 st przez 25 minut. Wystudzić
i pokruszyć na drobno.
Zagotować 1 szklankę mleka w pozostałym rozmieszać obie mąki i ugotować budyń. Przstudzić i dodac do niego pokruszony biszkopt. Wszystko razem dobrze wymieszac. Formować ręką porcje i nadawać im kształt jajek.
Obtaczać we wiórkach kokosowych lub w kolorowej posypce. Pozostawić do zastygnięcia i podsuszenia.



Kategorie: ciastadla dzieciWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-02-28
Są smaczne, niezbyt słodkie, a na wielkanocnym stole prezentują sie wykwintnie.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta z grochem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Kapusta z grochem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa