Sernik z kokosem
Składniki:
Ciasto:20 dag maki, 10 dag cukru pudru,
2 jajka,
15 dag margaryny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa serowa:
1,25 kg sera
1 szklanka cukru,
3 jajka,
5 żółtek,
1 cukier waniliowy,
¼ kostki masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub 1 budyń),
sok z cytryny,
rodzynki.
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych,
¾ kostki masła,
3 białka,
20 dag cukru pudru
Owoce ananasa lub brzoskwiń z puszki.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Razem utrzeć. Ubić pianę z białek, dodać do reszty i lekko zamieszać.Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczana (lub budyń), sok z cytryny. Dobrze razem zmiksować. Dodać rodzynki, ubita piane i lekko wymieszać.
Masło roztopić, dodać wiórki kokosowe, pozostawić na ogniu i mieszać do zagotowania. Przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodawać przestudzony kokos i ubijać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej wiórkami formy.
Na ciasto położyć pokrojone kawałki brzoskwiń lub ananasa.
Masę serową wyłożyć na owoce.
Na wierzch przełożyć masę kokosową.
Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 60 minut.
Kategorie: ciasta, Wielkanoc,