zdjecia rodzinne

Rafaello z bitą śmietaną


Składniki:

Biszkopt (lub wg własnego przepisu):
2 jajka,
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki ziemniaczanej.

Masa:
250g śmietany kremowej 30%
1 biała czekolada (100-120g)
sok z cytryny (0,25-0,5 do smaku)
płatki migdałowe

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając wsypać cukier, na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną lekko wymieszać z masą. Spód blaszki wyłożyć pergaminem, rozsmarować ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temp. 200st.C.

Czekoladę pokruszyć i wrzucić do szklanej miseczki wstawionej na garnek z gotującą się woda – rozpuścić i wystudzić (mieszając). Śmietanę ubić.
Połączyć ubitą śmietanę z czekoladową (ucierać). Dodać sok z cytryny. Najpierw z ćwiartki. Wymieszać, spróbować i jeśli potrzeba to dodać resztę.
Masę przełożyć na biszkopt. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


Kategorie: ciastadla dzieciWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Herubinek , 2010-02-28
Brzmi zachęcająco. Już wiem jakie ciasyo będzie na następną niedzielę:-)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Bitki

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane