zdjecia rodzinne

Stek zapiekany


Składniki:

75 dag schabu bez kości,
3 łyżki mąki,
olej do smażenia,
10 dag bekonu (plastry),
1 pomarańcza,
10 dag żółtego sera (plastry),
sól,
papryka w proszku.

Wykonanie:

Mięso pokroić na 5 – 6 porcji. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem ( najlepiej zwilżonym w zimnej wodzie), oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie obtoczyć w mące. Steki obsmażyć na oleju ok. 3 minut z jednej strony, odwrócić. Na każdy położyć po plasterku bekonu, krążku obranej i pokrojonej pomarańczy, i przykryć plasterkiem sera. Wierzch oprószyć papryką ostrą. Chwilę podsmażyć i zakryć naczynie pokrywą. Smażyć do momentu, aż ser rozpuści się. Można również przełożyć na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Podawać z ziemniakami i sałatą.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-11-16
takie cos mozna nazwac kotletem a nie stekiem. stek zazwyczaj bywa wolowy.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Śledzie w oleju

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Pasta krewetkowa do pieczywa

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami