Naleśniki z nadzieniem z jaj
Składniki:
Ciasto:1,5 szklanki mleka,
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
około 1 szklanki gorącej wody.
Nadzienie:
4 jajka, 1 łyżka natki pietruszki, mała bułka (np. kajzerka), pół szklanki mleka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Jajka rozmieszać z mlekiem, wsypać mąkę i odrobinę soli, wyrobić. Wlać gorącą wodę, 2 łyżki oleju i jeszcze dokładnie zmiksować. Ostawić na 15 minut.Lekko natłuścić patelnię i smażyć cienkie naleśniki.
Ugotować jajka na twardo. Obrać. Zmielić w maszynce razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Do masy dodać odrobinę mleka, drobno pokrojoną pietruszkę, sól i wyrobić na jednolitą masę. Farsz rozsmarować na usmażone naleśniki. Założyć do środka przeciwległe boki do środka, zawinąć. Przed podaniem naleśniki podsmażyć, podawać z zieloną sałatą.
Kategorie: zapiekanki, dla dzieci,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
adolansky , 2011-07-22
Do sałaty koniecznie sos vinegrette. Wyszło milusio :)
Do sałaty koniecznie sos vinegrette. Wyszło milusio :)