zdjecia rodzinne

Sałatka z kukurydzą i klopsikami


Składniki:

50 dag mielonego mięsa (może być drobiowe),
1 czerstwa bułka,
2 cebule,
1 jajko,
1 pęczek koperku,
1 pęczek natki pietruszki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
1 świeży ogórek
1 puszka kukurydzy,
2 pomidory,
1 główka sałaty lodowej,
pojemniczek jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny
odrobina cukru, soli.

Wykonanie:

Namoczoną i odciśniętą bułkę, posiekane zioła i cebulę dołożyć do mięsa mielonego, wbić jajko. Przyprawić, wymieszać, uformować klopsiki i usmażyć. Przykryć pokrywką.

Ogórek pokroić w pół plasterki, osączyć kukurydzę, pokroić miąższ pomidorów, cebulę posiekać. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać i skropić połową soku z cytryny.

Jogurt połączyć z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, resztą soku z cytryny, odrobiną cukru i soli.

Polać sałatkę i podawać razem z gorącymi klopsikami.





Kategorie: mięsasałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowa z mięsem

Kurczak z ryżem

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci