Sałatka z kukurydzą i klopsikami
Składniki:
50 dag mielonego mięsa (może być drobiowe),1 czerstwa bułka,
2 cebule,
1 jajko,
1 pęczek koperku,
1 pęczek natki pietruszki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
1 świeży ogórek
1 puszka kukurydzy,
2 pomidory,
1 główka sałaty lodowej,
pojemniczek jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny
odrobina cukru, soli.
Wykonanie:
Namoczoną i odciśniętą bułkę, posiekane zioła i cebulę dołożyć do mięsa mielonego, wbić jajko. Przyprawić, wymieszać, uformować klopsiki i usmażyć. Przykryć pokrywką.Ogórek pokroić w pół plasterki, osączyć kukurydzę, pokroić miąższ pomidorów, cebulę posiekać. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać i skropić połową soku z cytryny.
Jogurt połączyć z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, resztą soku z cytryny, odrobiną cukru i soli.
Polać sałatkę i podawać razem z gorącymi klopsikami.
Kategorie: mięsa, sałatki i surówki,