zdjecia rodzinne

Tarta (paj) z warzywami


Składniki:

Ciasto:
200g maki
100g margaryny lub masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania formy

Nadzienie do wyboru w zależności od gustu:
- brokuły
- cebula lub por (drobno pokrojone i obsmażone)
- cukinie (drobno pokrojone i obsmażone)
- pomidory (pokrojone w plasterki - ale nie za dużo bo poszczają dużo soku)
- papryka
- piersi z kurczaka (ugotowane lub usmażone)
- szynka
i cokolwiek mamy w lodowce

Masa jajeczno-serowo-śmietanowa:
2 łyżki musztardy francuskiej
1 szklanka startego sera
3 jajka
1,5 szklanki śmietany wymieszanej z mlekiem w proporcjach 1:1
sól, pieprz, zioła (polecam oregano lub bazylie) do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać masło (lub margarynę) z lodówki i drobno posiekać nożem jednoczesnie mieszajac je z mąką. Dodać zimna wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki masy jajeczno-serowo-śmietanowej.
Najpierw trzepaczka rozbijamy jajka, dokładamy musztardę, śmietanę wymieszana z mlekiem i przyprawy. Jak już wszystko będzie miało jednolita konsystencje dokładamy starty na tarce żółty ser.

Formę do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto podpiekamy w w piekarniku nagrzanym do temp 180-200 st przez 15 minut. Następnie wykładamy farsz. I tutaj sa dwie szkoly:
1. składniki nadzienia (warzywa, mięso itp) mieszamy w misce z masa jajeczno-serowo-śmietanowo i później wszystko wykładamy na podpieczone ciasto LUB
2. na podpieczone ciasto układamy składniki nadzienia i zalewamy wszystko masa jajeczno-serowo-śmietanową.
Sprawdziłam oba sposoby i za każdym razem wyszło pyszne.

Wszystko pieczemy kolejne 40-45 minut w temp 180-200st.


Kategorie: zapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


ela , 2013-01-23
Śmietana kwaśna. Ja dodaje 15%.
Gość , 2013-01-17
jaką najlepiej dac tu śmietanę?
mada , 2012-02-08
wszystko ok, tylko nie nazywaj tego "paj" pls, ta nazwa dotyczy tylko tarty z jabłkami
ela , 2011-05-30
aga25a fajnie ze skusiłaś się na tarte i mam nadzieje ze smakowało. Ja bardzo ja lubię i zawsze robię z podwójnej porcji. To co zostanie można zamrozić i jest "na później".
aga25a , 2011-05-30
PS Bree van de Cook-moje "komentarze" to tylko literówka;p
aga25a , 2011-05-30
POZytywne komentzraze zachęcily mnie do wyprobowania przepisu:)
Gość , 2011-05-24
właśnie zrobiłam tartę, wychodzi całkiem ok, nie sprecyzowałaś tylko ile procentową śmietanę trzeba użyć, ja użylam Ramy do gotowania i mogl by być trochę gęstszy ten sos, ale generalnie ok
Gość , 2011-05-10
Trzymam kciuki. Wyjdzie smaczne, polecam.
Bree van de Cook , 2011-05-10
Właśnie tak zrobiłem 1,5 szklanki jednego i drugiego, a teraz widzę , że trzeba 1,5 szklanki ogólnie. No bo tak dziwnie to sformułowałaś. Cóż spróbuje jeszcze kiedyś. Dziękować :/
Gość , 2011-05-09
Do Bree van de Cook - a może Ty wlałeś 1,5 szklanki śmietany i 1,5 szklanki mleka?
Ja bardzo często robię taką tartę i wychodzi ekstra.
ela , 2011-05-09
Przykro mi bardzo. Ja korzystam z tego przepisu bardzo często i jeszcze nigdy nie miałam takiego problemu. Dziwne.
Co wykorzystałeś jako nadzienie? Jaka śmietanę wykorzystałeś do masy jajeczno-serowej?
Bree van de Cook , 2011-05-09
Nie wiem czy cos nie tak zrobiłem, ale trzymałem sie przepisu i wyszła mi zupa. tarta miała w sobie tyle wody, że nie dało sie odkroić kawałka żeby trzymał sie kupy. :-(
MIka , 2011-04-04
Pyszności! Bardzo nam posmakowało.
Gość , 2011-03-06
Smaczne. Wszystkim smakowało. Zrobiłam z podwójnej porcji i starczyło dla 6 osób.
Gość , 2010-11-14
Tarta bardzo nam przypadła do gustu. Ja zrobiłam z kurczakiem, podsmażoną cebulą i pomidorami. Do tego zielona sałata z sosem winegret i czerwone wino :o)
Herubinek , 2010-07-16
Tarta (paj) z warzywami Ciasto z tego przepisu wychodzi pierwsza klasa. Kiedyś znalazłam przepis na ciasto z drożdżami i jakoś nie przypadł mi do gustu a ten jest wręcz rewelacyjny!
Tak tarta to bardzo dobry pomysł na kolacje ze znajomymi. Zawsze robię dwie: jedna z mięsem a jedna wegetariańska. Do tego sałata z sosem vinegrette.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis

 

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Kotlety mielone z kaszą

Lazania z mięsem

Bitki