Pasztet z łososia
Składniki:
250 g wędzonego łososia w plastrach,puszka tuńczyka w sosie własnym,
4 owoce awokado (miękkie),
3 cytryny,
150 ml śmietanki kremówki (30%),
250 ml majonezu,
3 łyżki żelatyny,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz,
kolorowy pieprz,
pęczek świeżego koperku.
Wykonanie:
Prostokątną formę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować masłem i wyłożyć plastrami łososia. Pozostałe plastry (ok.150g ) posiekać i odstawić.Żelatynę rozpuścić w nieco mniej niż 0,5 szklanki gorącej wody, przestudzić (uważać , aby nie stężała).
Owoce awokado obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z 6 łyżkami soku z cytryny i szczyptą soli. Do masy dodać połowę majonezu i 1/3 schłodzonej żelatyny i dobrze razem zmiksuj. Masę z awokado wylać na plastry łososia.
Tuńczyka odlać z zalewy, dodać 4 łyżki soku z cytryny, resztę majonezu i chwilę razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Tuńczyka połączyć z pokrojonym tuńczykiem. Dodać ubitą śmietanę, resztę żelatyny i wszystko delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na masę z awokado.
Wstawić do lodówki, aby dobrze stężało. Pasztet wyjąć formy, chwytając za folię. Odwrócić tak, aby plastry łososia były na wierzchu. Udekorować kolorowym pieprzem, posiekanym koperkiem.
Kategorie: wegetariańskie, przekąski, sałatki i surówki, Wielkanoc,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
:-) , 2010-11-26
ślinka cieknie
ślinka cieknie
pyszny , 2010-11-26
smakowity
smakowity