zdjecia rodzinne

SAŁATKA Z KREWETKAMI I ANANASEM.


Składniki:

1 torebka ryżu,
mała puszka ananasa w plastrach,
3 ząbki czosnku,
250g mrożonych krewetek,
200 ml majonezu,
1 łyżeczka curry,
sól,
pieprz,
cytryna,
kilka gałązek koperku,
liście sałaty.

Wykonanie:

Ugotować ryż w osolonej wodzie (tyle, aby był zakryty). Krewetki gotować przez chwilę w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny, z dodatkiem wyparzonej i startej skórki cytrynowej. Odcedzić. Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodać pokrojone w kostkę plastry ananasa, krewetki (kilka odłożyć do dekoracji), majonez. Doprawić curry, pieprzem, solą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć do pucharków, udekorować krewetkami, kawałkami liści sałaty i gałązkami koperku.


Kategorie: przekąskisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


olo99 , 2012-02-24
bllleee okropne.... ale smacznego:D


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci