zdjecia rodzinne

Sałatka z ziemniaków w sosie selerowym


Składniki:

75 dag ziemniaków,
1 duży seler,
¼ szklanki oliwy ( lub majonezu),
1 cytryna,
Sól,
Pieprz,
Posiekany szczypiorek, posiekana natka pietruszki,
4-6 jaj ugotowanych na twardo.

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Seler umyć, obrać i zalać gotującą wodą ze solą i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub praskę. Ugotowane ziemniaki (nie rozgotowane), odcedzić i nieco przestudzić, obrać ze skórek i pokroić w plasterki.
Oliwę (lub majonez) rozmieszać mikserem z sokiem cytrynowym, dodać przetarty seler, doprawić solą, pieprzem. Przed podaniem plasterki ziemniaków wymieszać z sosem selerowy i obficie posypać szczypiorkiem i natką.
Sałatkę wyłożyć na półmisek i obłożyć połówkami jajek. Można również podać z pieczonym mięsem.



Kategorie: przekąskisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: