zdjecia rodzinne

Sałatka z ziemniaków w sosie selerowym


Składniki:

75 dag ziemniaków,
1 duży seler,
¼ szklanki oliwy ( lub majonezu),
1 cytryna,
Sól,
Pieprz,
Posiekany szczypiorek, posiekana natka pietruszki,
4-6 jaj ugotowanych na twardo.

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Seler umyć, obrać i zalać gotującą wodą ze solą i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub praskę. Ugotowane ziemniaki (nie rozgotowane), odcedzić i nieco przestudzić, obrać ze skórek i pokroić w plasterki.
Oliwę (lub majonez) rozmieszać mikserem z sokiem cytrynowym, dodać przetarty seler, doprawić solą, pieprzem. Przed podaniem plasterki ziemniaków wymieszać z sosem selerowy i obficie posypać szczypiorkiem i natką.
Sałatkę wyłożyć na półmisek i obłożyć połówkami jajek. Można również podać z pieczonym mięsem.



Kategorie: przekąskisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem

Kurczak z ryżem

Zapiekanka śródziemnomorska

Śledzie w oleju

Pasta krewetkowa do pieczywa

Bitki

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej