zdjecia rodzinne

Pierogi leniwe (szagówki)


Składniki:

1/2kg sera (twarogu),
3-4 ziemniaki,
2 jajka,
2 łyżki oliwy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, odrobina soli.

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ugotować (bądź użyć pozostałe z obiadu), zmielić razem ze serm. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Uformowac wałek o szerokości 3 cm. Spłaszczyć tępą stroną noża. Zrobić na wierzchu delikatną kratę i pokroić w paski 3-4 cm.
Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować do wypłynięcia.
Podawać ze stopionym masłem wymieszanym z przyrumienioną na nim bułką tartą. Można posypać cynamonem i cukrem.
Wspaniale smakują jako dodatek do zupy wisniowej.

Kategorie: mączneprzekąskidla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Wlkp , 2011-10-01
Szagówki to nie pierogi leniwe! Autor przepisu nie ma pojęcia o czym pisze.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Bitki

Krokiety z kapustą i grzybami

Lazania z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska