zdjecia rodzinne

Pierogi leniwe (szagówki)


Składniki:

1/2kg sera (twarogu),
3-4 ziemniaki,
2 jajka,
2 łyżki oliwy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, odrobina soli.

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ugotować (bądź użyć pozostałe z obiadu), zmielić razem ze serm. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Uformowac wałek o szerokości 3 cm. Spłaszczyć tępą stroną noża. Zrobić na wierzchu delikatną kratę i pokroić w paski 3-4 cm.
Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować do wypłynięcia.
Podawać ze stopionym masłem wymieszanym z przyrumienioną na nim bułką tartą. Można posypać cynamonem i cukrem.
Wspaniale smakują jako dodatek do zupy wisniowej.

Kategorie: mączneprzekąskidla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Wlkp , 2011-10-01
Szagówki to nie pierogi leniwe! Autor przepisu nie ma pojęcia o czym pisze.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasztet z indyka - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Pasztet z indyka

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Smażony ser pleśniowy

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci