zdjecia rodzinne

Pierogi leniwe (szagówki)


Składniki:

1/2kg sera (twarogu),
3-4 ziemniaki,
2 jajka,
2 łyżki oliwy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, odrobina soli.

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ugotować (bądź użyć pozostałe z obiadu), zmielić razem ze serm. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Uformowac wałek o szerokości 3 cm. Spłaszczyć tępą stroną noża. Zrobić na wierzchu delikatną kratę i pokroić w paski 3-4 cm.
Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować do wypłynięcia.
Podawać ze stopionym masłem wymieszanym z przyrumienioną na nim bułką tartą. Można posypać cynamonem i cukrem.
Wspaniale smakują jako dodatek do zupy wisniowej.

Kategorie: mączneprzekąskidla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Wlkp , 2011-10-01
Szagówki to nie pierogi leniwe! Autor przepisu nie ma pojęcia o czym pisze.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Bitki - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Krokiety z kapustą i grzybami

Bitki

Kapusta z grochem