zdjecia rodzinne

Schab z ananasem


Składniki:

1 kg schabu bez kości,
1 łyżka soku z cytryny,
3 winne jabłka,
1 łyżka maki,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka majeranku,
kilka plastrów ananasa (z puszki),
kilka plastrów sera żółtego,
kilka łyżeczek koniaku,
pieprz, sól.

Wykonanie:

Umyty i osączony (ręcznikiem papierowym) schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Mocno wygnieść go ręką i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek i wiórkami masła. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. W połowie pieczenia posypać 1 łyżeczką cukru i majerankiem. Po upieczeniu przestudzić i pokroić w plastry. Ponownie ułożyć na brytfannie, na każdą porcję mięsa położyć plaster ananasa. Dowolnie: można skropić koniakiem lub nakryć plastrem sera. Podpiec kilka minut. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta z grochem