zdjecia rodzinne

FALE DUNAJU


Składniki:

ciasto:
1 kostka Palmy,
25 dag cukru pudru,
30 dag mąki tortowej,
6 jaj,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mleka,
2 płaskie łyżki kakao,

½ kg wiśni (lub jabłek)

krem:
1 budyń śmietankowy,
mleko,
2 płaskie łyżki cukru pudru,
1 kostka masła,
olejek waniliowy

polewa:
10 dag margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 pełne łyżki kakao,
2 łyżki mleka,
10 dag cukru pudru,
olejek rumowy.

Wykonanie:

Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać mleko i dalej ucierać. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę
Do jednej części dodać 2/3 piany, do drugiej części wsypać kakao, zamieszać i resztę piany.
Do wysmarowanej formy przełożyć ciasto jasne, a na nie wyłożyć ciasto ciemne. Na wierzch położyć wiśnie (mogą być mrożone, z kompotu…).
Piec w temp 160-180 st. przez ok. 40 minut.

Ugotować budyń wg przepisu. Utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek.
Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.


Wykonanie polewy: Wszystkie składniki przełożyć do garnka, wymieszać , zagotować na małym ogniu i wystudzić.




Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Jerzan , 2012-01-18
dobre.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowa z mięsem