zdjecia rodzinne

Placek bakaliowy z miodem


Składniki:

3 łyżki miodu,
10 dag masła lub margaryny,
20 dag cukru,
2 jajka,
½ szklanki mleka,
40 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do smarowania blachy,
bułka tarta do posypania,
bakalie ok. (20 dag).

Polewa:
½ kostki margaryny,
12 dag cukru,
4 łyżki wody,
2 łyżki kakao,
10 -15dag orzechó (drobno posiekane – do posypania).

Wykonanie:

Miód, cukier i tłuszcz podgrzać. Jajka ubić z zimnym mlekiem. Wlać do przestudzonej masy z miodem. Wsypać make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować i dołożyć sporą ilość różnych bakalii (od upodobania), wymieszać razem.
Ciasto z bakaliami przełożyć na wysmarowana i wysypaną blachę. Piec ok. 40minut w temp.170-180stC ( w zależności od pieca).

Przygotować polewę: Wszystkie składniki polewy rozgrzać w garnku, aż rozpuści się cukier (cały czas mieszając).
Wylać letnią polewę na zimne ciasto bakaliowe i obficie posypać posiekanymi orzechami.



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-03-07
Pracy mało a smakuje wyśmienicie !!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Pasta krewetkowa do pieczywa

Krokiety z kapustą i grzybami

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe