zdjecia rodzinne

Placek bakaliowy z miodem


Składniki:

3 łyżki miodu,
10 dag masła lub margaryny,
20 dag cukru,
2 jajka,
½ szklanki mleka,
40 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do smarowania blachy,
bułka tarta do posypania,
bakalie ok. (20 dag).

Polewa:
½ kostki margaryny,
12 dag cukru,
4 łyżki wody,
2 łyżki kakao,
10 -15dag orzechó (drobno posiekane – do posypania).

Wykonanie:

Miód, cukier i tłuszcz podgrzać. Jajka ubić z zimnym mlekiem. Wlać do przestudzonej masy z miodem. Wsypać make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować i dołożyć sporą ilość różnych bakalii (od upodobania), wymieszać razem.
Ciasto z bakaliami przełożyć na wysmarowana i wysypaną blachę. Piec ok. 40minut w temp.170-180stC ( w zależności od pieca).

Przygotować polewę: Wszystkie składniki polewy rozgrzać w garnku, aż rozpuści się cukier (cały czas mieszając).
Wylać letnią polewę na zimne ciasto bakaliowe i obficie posypać posiekanymi orzechami.



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-03-07
Pracy mało a smakuje wyśmienicie !!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Bitki

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska