zdjecia rodzinne

Murzynek błyskawiczny


Składniki:

2 pojemniczki (małe 125g) kwaśnej śmietany 18%,
1/2 szklanki oleju,
2 łyżki dowolnego dżemu (powideł),
1 szklanka cukru,
3 szklanki mąki,
3 jajka ,
2 płaskie łyżeczki sody,
2 łyżki kakao.
Można zmienić smak dodając 1 cukier waniliowi i 1 opakowanie (małe) przyprawy do pierników).

Wykonanie:

Wszystkie składniki na murzynka wsypać do miski zmiksować, wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Ciasto na murzynek piec około 35-40 minut (w zależności od wielkości blachy) w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 170-180 st).

Upieczony i wystudzony murzynek błyskawiczny można polukrować dowolnym lukrem i posypać płatkami migdałowymi lub dowolnymi bakaliami.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


DsWkVgRi , 2018-12-21
lPSHir Very good post. I will be experiencing many of these issues as well..
Gość , 2013-12-20
Ale wspaniałe ciasto. Proponuję na święta zamiast piernika.
ola1 , 2013-10-20
placek wyszedł na medal !!! wierzch posmarowałam powidłami śliwkowymi i obsypałam płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Na koniec polewa z mlecznej czekolady. Pyyychaaa!!!
Gość , 2010-09-25
Piekłam juz kilka razy, zawsze wyjmuję po upieczeniu i nigdy nie było zakalca.
Gość , 2010-09-25
Też się przymierzam do tego przepisu i mam jedno pytanie. Czy po upieczeniu od razu można wyjąc ciasto z piekarnika? Nie "usiądzie" i nie zrobi się zakalec?
Gość , 2010-09-25
Murzynek błyskawiczny Po upieczeniu posmarowałam powidłami śliwkowymi i polałam polewą wymieszaną z płatkami migdalowymi. Wspaniałe ciasto


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasztet z indyka - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kluski ziemniaczane

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Pasztet z indyka

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa