zdjecia rodzinne

Szarlotka błyskawiczna - sypana,


Składniki:

1 szklanka mąki,
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła
1 kg jabłek
sok z 1 cytryny
cynamon
bita śmietana lub sos waniliowy

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny (aby nie pociemniały), posypać cynamonem.

Mąkę wymieszać z kaszą manną, proszkiem do pieczenia. Suchą masę podzielić na 3 części.

Do wysmarowanej tortownicy wsypać jedną porcję suchego ciasta, wyłożyć połowę startych jabłek, przykryć druga porcją suchego ciasta, na to rozłożyć pozostałe starte jabłka i przykryć ostatnią porcją ciasta. Na wierzch rozłożyć podzielone na kawałki masło. Ja schłodzone ciasto tnę nożykiem do sera. Plasterki są cienki i równe. Jeśli ktoś nie ma takiego nożyka to masło można zetrzeć na tarce.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180-200 st. C. Można podawać na zimno ale najlepsze jest na ciepło. Wspaniałe jest z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

Porada: jeśli ktoś nie jest pewny czy ma akurat dobrą ilość jabłek to lepiej dodać jeszcze jedno lub dwa. Lepiej aby było ich więcej niż mniej:-)

Kategorie: ciastadeserydla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-03-03
Piekąc szrlotkę sypaną czasem zastępuję masło margaryną(wysokiej jakości!), ale ciasto nieco traci na smaku. Proponuję pozostac przy maśle.
Gość , 2012-03-03
czy moge zastąpić masło margaryną?
Natka , 2011-01-09
szarlotka bardzo przypadła nam do gustu, dzisiaj pieczemy po raz kolejny :-)
Ewka , 2010-11-28
Ciasto rewelacja. Lubię takie jabłkowe szarlotki :-p
Gość , 2010-11-04
Przepis dość ciekawy. Kiedyś się na niego skusiłam i szarlotka wyszła zdumiewająco pyszna!! Lubie takie przepisy gdy po przygotowaniu ciasta nie trzeba zmywać góry garów.