zdjecia rodzinne

Szarlotka błyskawiczna - sypana,


Składniki:

1 szklanka mąki,
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła
1 kg jabłek
sok z 1 cytryny
cynamon
bita śmietana lub sos waniliowy

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny (aby nie pociemniały), posypać cynamonem.

Mąkę wymieszać z kaszą manną, proszkiem do pieczenia. Suchą masę podzielić na 3 części.

Do wysmarowanej tortownicy wsypać jedną porcję suchego ciasta, wyłożyć połowę startych jabłek, przykryć druga porcją suchego ciasta, na to rozłożyć pozostałe starte jabłka i przykryć ostatnią porcją ciasta. Na wierzch rozłożyć podzielone na kawałki masło. Ja schłodzone ciasto tnę nożykiem do sera. Plasterki są cienki i równe. Jeśli ktoś nie ma takiego nożyka to masło można zetrzeć na tarce.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180-200 st. C. Można podawać na zimno ale najlepsze jest na ciepło. Wspaniałe jest z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

Porada: jeśli ktoś nie jest pewny czy ma akurat dobrą ilość jabłek to lepiej dodać jeszcze jedno lub dwa. Lepiej aby było ich więcej niż mniej:-)

Kategorie: ciastadeserydla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-03-03
Piekąc szrlotkę sypaną czasem zastępuję masło margaryną(wysokiej jakości!), ale ciasto nieco traci na smaku. Proponuję pozostac przy maśle.
Gość , 2012-03-03
czy moge zastąpić masło margaryną?
Natka , 2011-01-09
szarlotka bardzo przypadła nam do gustu, dzisiaj pieczemy po raz kolejny :-)
Ewka , 2010-11-28
Ciasto rewelacja. Lubię takie jabłkowe szarlotki :-p
Gość , 2010-11-04
Przepis dość ciekawy. Kiedyś się na niego skusiłam i szarlotka wyszła zdumiewająco pyszna!! Lubie takie przepisy gdy po przygotowaniu ciasta nie trzeba zmywać góry garów.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Fasolka po bretońsku

Pasztet z indyka