zdjecia rodzinne

Pierogi ruskie


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
ok.1/8 l wrzącej wody
łyżka stopionego masła
lyżka mąki kartoflanej
szczypta soli
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
40 dag bialego sera ( nie twarożku)
4 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

Z połączonych składników drewnianą łyżką wyrobić ciasto,lekko ciągnące się (nie za twarde). Ziemniaki ugotować , ostudzić. Zmielić z serem, dodać połowę usmażonej na złoty kolor cebuli, pieprz, sól so smaku, wymieszać.
Na kółka z ciasta wykładać łyżką farsz, zlepić. Gotowe pierogi wrzucać do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze skwarkami lub usmażoną cebulką.
Smacznego

Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Kurczak z ryżem

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem

Biała kiełbasa