zdjecia rodzinne

Pierogi ruskie


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
ok.1/8 l wrzącej wody
łyżka stopionego masła
lyżka mąki kartoflanej
szczypta soli
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
40 dag bialego sera ( nie twarożku)
4 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

Z połączonych składników drewnianą łyżką wyrobić ciasto,lekko ciągnące się (nie za twarde). Ziemniaki ugotować , ostudzić. Zmielić z serem, dodać połowę usmażonej na złoty kolor cebuli, pieprz, sól so smaku, wymieszać.
Na kółka z ciasta wykładać łyżką farsz, zlepić. Gotowe pierogi wrzucać do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze skwarkami lub usmażoną cebulką.
Smacznego

Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Biała kiełbasa

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kurczak z ryżem

Kotlety mielone z kaszą

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe