zdjecia rodzinne

Pierogi ruskie


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
ok.1/8 l wrzącej wody
łyżka stopionego masła
lyżka mąki kartoflanej
szczypta soli
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
40 dag bialego sera ( nie twarożku)
4 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

Z połączonych składników drewnianą łyżką wyrobić ciasto,lekko ciągnące się (nie za twarde). Ziemniaki ugotować , ostudzić. Zmielić z serem, dodać połowę usmażonej na złoty kolor cebuli, pieprz, sól so smaku, wymieszać.
Na kółka z ciasta wykładać łyżką farsz, zlepić. Gotowe pierogi wrzucać do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze skwarkami lub usmażoną cebulką.
Smacznego

Kategorie: mączne

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Kurczak z ryżem