Zrazy zawijane z polędwicy wołowej
Składniki:
50-60 dkg ligawy (polędwicy wołowej),Tłuszcz do smażenia (może być olej),
10 dkg surowego boczku (pokrojonego w słupki),
10 dkg kiszonych ogórków,
3-4 cebule,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
Wykonanie:
Mięso pokroić na szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cieniutkie płaty, każdy z nich posolić, popieprzyć. Ułożyć na każdym kawałek boczku, plaster cebuli, plasterek ogórka. Zawinąć, spinając drewnianymi szpilkami. Oprószyć na wierzchu solą i mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, po czym przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i 1/8 l wody. Dusić powoli do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, dodać pieprz, 1 łyżkę maki rozrobioną w 1/2 szklanki wody wlać do mięsa i zagotować. Zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem.Podawać z kaszą, jęczmienną lub ziemniakami i surówką
Kategorie: mięsa, Wielkanoc,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
MrddLjpYncdrlxAO , 2018-12-21
CE4k6d Woh I like your articles , saved to favorites !.
CE4k6d Woh I like your articles , saved to favorites !.
Agilla , 2018-05-09
Ligawa nie nadaje się , jest trudna do rozbicia na cienkie płaty .
Ligawa nie nadaje się , jest trudna do rozbicia na cienkie płaty .