zdjecia rodzinne

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej


Składniki:

50-60 dkg ligawy (polędwicy wołowej),
Tłuszcz do smażenia (może być olej),
10 dkg surowego boczku (pokrojonego w słupki),
10 dkg kiszonych ogórków,
3-4 cebule,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,

Wykonanie:

Mięso pokroić na szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cieniutkie płaty, każdy z nich posolić, popieprzyć. Ułożyć na każdym kawałek boczku, plaster cebuli, plasterek ogórka. Zawinąć, spinając drewnianymi szpilkami. Oprószyć na wierzchu solą i mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, po czym przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i 1/8 l wody. Dusić powoli do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, dodać pieprz, 1 łyżkę maki rozrobioną w 1/2 szklanki wody wlać do mięsa i zagotować. Zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem.
Podawać z kaszą, jęczmienną lub ziemniakami i surówką



Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-03-12
Użyłam schabu bez kości zamiast ligawy wyszło też pyszne.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Bitki

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)