www.zapetytem.pl

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej


ela2010-03-08 Komentarze (2) 60-90 min    łatwy     Porcji: 0

Składniki:

50-60 dkg ligawy (polędwicy wołowej),
Tłuszcz do smażenia (może być olej),
10 dkg surowego boczku (pokrojonego w słupki),
10 dkg kiszonych ogórków,
3-4 cebule,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,

Wykonanie:

Mięso pokroić na szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cieniutkie płaty, każdy z nich posolić, popieprzyć. Ułożyć na każdym kawałek boczku, plaster cebuli, plasterek ogórka. Zawinąć, spinając drewnianymi szpilkami. Oprószyć na wierzchu solą i mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, po czym przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i 1/8 l wody. Dusić powoli do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, dodać pieprz, 1 łyżkę maki rozrobioną w 1/2 szklanki wody wlać do mięsa i zagotować. Zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem.
Podawać z kaszą, jęczmienną lub ziemniakami i surówką



Kategorie: mięsaWielkanoc

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=487