zdjecia rodzinne

Zupa grochowa na wędzonce


Składniki:

30 dag grochu łuskanego (najlepiej połówki),
25 dag włoszczyzny(1 marchew, 1pietruszka, kawałek selera, biała część pora)
3 ziemniaki,
15 dag boczku wędzonego (chudego)
2 l wody,
2 cebule,
2 dag tłuszczu,
3 łyżki mąki,
majeranek,
1-2 ząbki czosnku,
sól,

Wykonanie:

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na około godzinę w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie. Gdy jest miękki, osolić. Ugotować
wywar z boczku i pokrojonych w kosteczkę wszystkich warzyw. Przelać do garnka, w którym jest ugotowany groch.
Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną na suchej patelni mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą
rzadką masę. Połączyć z zupą, włożyć boczek pokrojony w kostkę i zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą i majerankiem.
Można podawać z grzankami.


Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami