zdjecia rodzinne

Rybne klopsiki z kaparami i ryżem


Składniki:

2 woreczki ryżu.
50 dag filetów rybnych (morszczuk, mintaj, dorsz…),
sól,
pieprz,
odrobina szafranu,
200ml śmietany,
1 łyżeczka mąki,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
pół cytryny,
pęczek koperku,
2 cebulki,
2 listki laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
mały słoiczek kaparów,
olej,
woda.

Wykonanie:

Ryż ugotować z szafranem w osolonej wodzie.
Rybę umyć, zmiksować (zmielić). Dodać żółtko, tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do masy dodać ubite na pianę białko. Delikatnie połączyć.
Dobrze umytą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do 2 l osolonej wody. Zagotować, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Z masy rybnej formować klopsiki i wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 10 minut. Klopsiki rybne wyjąć łyżką cedzakową (zabezpieczyć przed wystudzeniem).
Na oleju przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dolać 400 ml wywaru od gotowaniaklopsików, resztę śmietany wymieszanej z mąką, kapary. Zagotować i przyprawić do smaku.
Klopsiki rybne podawać z ryżem polanym sosem i zieloną fasolką.


Kategorie: rybywegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami