zdjecia rodzinne

Rybne klopsiki z kaparami i ryżem


Składniki:

2 woreczki ryżu.
50 dag filetów rybnych (morszczuk, mintaj, dorsz…),
sól,
pieprz,
odrobina szafranu,
200ml śmietany,
1 łyżeczka mąki,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
pół cytryny,
pęczek koperku,
2 cebulki,
2 listki laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
mały słoiczek kaparów,
olej,
woda.

Wykonanie:

Ryż ugotować z szafranem w osolonej wodzie.
Rybę umyć, zmiksować (zmielić). Dodać żółtko, tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do masy dodać ubite na pianę białko. Delikatnie połączyć.
Dobrze umytą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do 2 l osolonej wody. Zagotować, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Z masy rybnej formować klopsiki i wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 10 minut. Klopsiki rybne wyjąć łyżką cedzakową (zabezpieczyć przed wystudzeniem).
Na oleju przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dolać 400 ml wywaru od gotowaniaklopsików, resztę śmietany wymieszanej z mąką, kapary. Zagotować i przyprawić do smaku.
Klopsiki rybne podawać z ryżem polanym sosem i zieloną fasolką.


Kategorie: rybywegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety mielone z kaszą

Pieczywo czosnkowe