zdjecia rodzinne

Rybne klopsiki z kaparami i ryżem


Składniki:

2 woreczki ryżu.
50 dag filetów rybnych (morszczuk, mintaj, dorsz…),
sól,
pieprz,
odrobina szafranu,
200ml śmietany,
1 łyżeczka mąki,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
pół cytryny,
pęczek koperku,
2 cebulki,
2 listki laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
mały słoiczek kaparów,
olej,
woda.

Wykonanie:

Ryż ugotować z szafranem w osolonej wodzie.
Rybę umyć, zmiksować (zmielić). Dodać żółtko, tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do masy dodać ubite na pianę białko. Delikatnie połączyć.
Dobrze umytą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do 2 l osolonej wody. Zagotować, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Z masy rybnej formować klopsiki i wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 10 minut. Klopsiki rybne wyjąć łyżką cedzakową (zabezpieczyć przed wystudzeniem).
Na oleju przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dolać 400 ml wywaru od gotowaniaklopsików, resztę śmietany wymieszanej z mąką, kapary. Zagotować i przyprawić do smaku.
Klopsiki rybne podawać z ryżem polanym sosem i zieloną fasolką.


Kategorie: rybywegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Lazania z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Lazania z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem