zdjecia rodzinne

Rybne klopsiki z kaparami i ryżem


Składniki:

2 woreczki ryżu.
50 dag filetów rybnych (morszczuk, mintaj, dorsz…),
sól,
pieprz,
odrobina szafranu,
200ml śmietany,
1 łyżeczka mąki,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
pół cytryny,
pęczek koperku,
2 cebulki,
2 listki laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
mały słoiczek kaparów,
olej,
woda.

Wykonanie:

Ryż ugotować z szafranem w osolonej wodzie.
Rybę umyć, zmiksować (zmielić). Dodać żółtko, tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do masy dodać ubite na pianę białko. Delikatnie połączyć.
Dobrze umytą cytrynę pokroić w plastry i wrzucić do 2 l osolonej wody. Zagotować, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Z masy rybnej formować klopsiki i wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 10 minut. Klopsiki rybne wyjąć łyżką cedzakową (zabezpieczyć przed wystudzeniem).
Na oleju przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dolać 400 ml wywaru od gotowaniaklopsików, resztę śmietany wymieszanej z mąką, kapary. Zagotować i przyprawić do smaku.
Klopsiki rybne podawać z ryżem polanym sosem i zieloną fasolką.


Kategorie: rybywegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory