zdjecia rodzinne

Sernik z brzoskwinią


Składniki:

Ciasto
3 szklanki mąki,
3 łyżki cukru,
1 margaryna "Kasia”,
5 żółtek,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa
1 margaryna "Kasia”,
1,40 dag sera śmietankowego,
2 całe jajka,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 budynie śmietankowe (bez cukru, na ½ l. mleka),
kilka brzoskwiń z puszki.

5 białek,
¾ szklanki cukru.

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i razem posiekać. Wbić żółtka i szybko razem zagnieść.
¾ ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pozostałą część włożyć do lodówki.
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puch. Dołożyć zmielony ser i budynie (proszek) wszystko razem dobrze zmiksować (lub utrzeć).
Masę serową wyłożyć na ciasto. Na wierzch poukładać pokrojone na cząstki brzoskwinie.
5 białek ubić na pianę z 3/3 szklanki cukru. Pianę wyłożyć na brzoskwinie i na wierzch zetrzeć ciasto (z lodówki).
Piec ok. 1 godziny w temp. 180 -190 st.C



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej