zdjecia rodzinne

Śnieżnik


Składniki:

Ciasto:
1 kostka masła roślinnego,
¾ szklanki cukru,
5 jajek,
2 szklanki maki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olejek cytrynowy,
2 łyżki kakao
wiśnie (bez pestek) lub agrest (może byc z kompotu).
Krem:
1 masło (lub dobra margaryna),
7 łyżek cukru pudru,
1 kubek (200ml) kwaśnej śmietany.
Polewa:
½ margaryny ,,Kasi”,
½ szklanki cukru,
1,5 łyżki kakao,
3 łyżki kwaśnej śmietany.

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem dodając kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec olejek. Ciasto podzielić na pól. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Kłaść kupkami łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę (przemiennie): ciasto białe, ciasto z kakao.Na ciasto położyć wiśnie lub agrest
Piec ok. 50 minut w temp 190st.C.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i powoli wlewać śmietanę do uzyskania kremu.
Przełożyć na wystudzone ciasto.
Wszystkie składniki polewy chwilę razem zagotować. Zimną polewę wylać i rozprowadzić na kremie.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)