zdjecia rodzinne

Snikers wspaniały


Składniki:

Ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej,
1 kostka ,,Palmy”,
¾ szklanki cukru,
5 żółtek,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 słoik powideł,
2o dag orzechów (lub innych bakalii).

Krem:
1 budyń (bez cukru na ¾ l mleka),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 szklanki mleka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
½ szklanki cukru,
1 żółtko.

Piana z 5 białek ubita z 1 szklanką cukru

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę (wymieszaną z sodą i proszkiem) i śmietanę. Wyrobić na jednolita masę. Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą część położyć na wysmarowana tłuszczem blachę. Oba ciasta posmarować powidłami i posypać rozdrobnionymi orzechami. Na wierzch położyć (po połowie) ubitą na sztywno pianę. Oba placki piec 30 minut. w temp. 200st.

Krem
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozrobiony w zimnym mleku proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną i ugotować budyń. Pod koniec dodać żółtko i szybko wymieszać razem.
Margarynę zmiksować dodając wystudzony budyń.
Krem budyniowy podzielić na połowę. Jedną część rozłożyć na upieczony placek, przykryć drugim plackiem i na wierzch rozsmarować pozostały krem.

Można do dekoracji posypać startą gorzką czekoladą.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Bitki

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska