zdjecia rodzinne

Babeczki kruche


Składniki:

20 dag mąki pszennej
10 dag mąki krupczatki
1 kostka margaryny lub masła
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 żółtka

250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
bakalie
pojemniczek powideł

Wykonanie:

Obie mąki wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem i proszkiem do pieczenia. Włożyć margarynę/masło i posiekać razem. Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto (w razie konieczności podsypać odrobinę mąki krupczatki). Foremki - babeczki posypać delikatnie mąką. Rwać małe kawałki ciasta i wykładać nimi foremki, delikatnie ugniatając palcami.
Babeczki piec w nagrzanym piekarniku przez ok.20 min. w temp. 190 st.C.
Po upieczeniu na zloty kolor, lekko przestudzić i wyjąć z foremek.

Po ostudzeniu babeczek, posmarować wewnątrz delikatnie powidłami, włożyć bakalie.

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie i odstawić do napęcznienia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dolewając powolutku zimną (nie stężoną) żelatynę. Ubić na puch i przełożyć do babeczek. Można posypać startą czekoladą lub płatkami migdałów.


Kategorie: ciastadeserydla dzieciWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-09-12
Takie świeżo upieczone babeczki wkładam do torby papierowej i mogą spokojnie poczekać 4-5 dni na wykonanie nadzienia. Wprawdzie nie ma to jak świeżutkie!!!
Gość , 2012-09-10
ja bym nie radziła, bo to już nie to samo co swieżutka babeczka
Gość , 2012-09-10
Czy upieczone babeczki (bez nadzienia) mozna zamrozic?
Herubinek , 2012-04-13
Babeczki kruche I jeszcze z bliska :-)
Herubinek , 2012-04-13
Babeczki kruche Babeczki bardzo smaczne. Ciasto idealne. Z tej porcji wyszło mi 20 sztuk.
Upiekłam je na święta wiec nadzienie było czekoladowo-bakaliowe z przepisu na ciasto kruche z bakaliami
Gość , 2010-08-18
Ile babeczek wychodzi z tego przepisu?
Kucharka , 2010-04-08
Babeczki kruche Upiekłam babeczki pierwszy raz w życiu. Moze niezbyt piękne mi wyszły, ale za to smakowały rewelacyjnie.
Gość , 2010-03-15
Babeczki kruche Moja rodzina nie przepada za śmietaną więc zrobiłam z samymi bakaliami.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Pasta krewetkowa do pieczywa

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci