zdjecia rodzinne

Rafaello


Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki.
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 małe bułki,
2 ½ szklanki mleka,
¾ szklanki mleka,
10 – 15 dag wiórków kokosowych,
1 kostka ,,Palmy”.
Posypka na wierzch:
1 łyżka margaryny,
1 łyżka cukru,
1 paczka (10-15 dag.) wiórków kokosowych.

Wykonanie:

Upiec biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, ubić razem. Wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylać ciasto. Upiec biszkopt wtem. 180 st przez 25 minut. Wystudzić i przekroić.
Zrobić masę:
Od bułek odkroić twardy spód i pozostałe zalać 1½ szklanki mleka, po paru minutach zmiksować na gęstą papkę.
Zagotować 1 szklankę mleka, do tego wsypać ¾ szklanki cukru i paczkę wiórek i zmiksowaną bułkę. Gotować, mieszając na wolnym ogniu, aż masa będzie gęsta. Odstawić do wystygnięcia i następnie utrzeć na puch razem z margaryną.
Połowę masy przełożyć na przekrojony biszkopt i przykryć drugą częścią biszkoptu, a na nią wyłożyć i rozsmarować pozostałą masę.
Przygotować posypkę.
Na patelnie włożyć wszystkie składniki posypki i krótko usmażyć. Gorące rozkładać na masie.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Kapusta z grochem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zapiekanka śródziemnomorska

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)