zdjecia rodzinne

Kaczka pieczona z jabłkami


Składniki:

kaczka
4 duże kwaśne jabłka
majeranek
sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę nacierany od wewnątrz i z zewnątrz i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

Kaczkę nadziewamy jabłkami i "zapinamy" wykałaczkami lub zszywamy otwór. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim kaczkę. Do naczynia wlewamy około pół szklanki wody.

Pieczemy na ciemnobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Od czasu do czasu polewamy ją powstałym sosem.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: