zdjecia rodzinne

Kaczka pieczona z jabłkami


Składniki:

kaczka
4 duże kwaśne jabłka
majeranek
sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę nacierany od wewnątrz i z zewnątrz i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

Kaczkę nadziewamy jabłkami i "zapinamy" wykałaczkami lub zszywamy otwór. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim kaczkę. Do naczynia wlewamy około pół szklanki wody.

Pieczemy na ciemnobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Od czasu do czasu polewamy ją powstałym sosem.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety mielone z kaszą

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem