zdjecia rodzinne

Kaczka pieczona z jabłkami


Składniki:

kaczka
4 duże kwaśne jabłka
majeranek
sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę nacierany od wewnątrz i z zewnątrz i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

Kaczkę nadziewamy jabłkami i "zapinamy" wykałaczkami lub zszywamy otwór. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim kaczkę. Do naczynia wlewamy około pół szklanki wody.

Pieczemy na ciemnobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Od czasu do czasu polewamy ją powstałym sosem.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety schabowe z cebulką

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Biała kiełbasa