zdjecia rodzinne

Kaczka pieczona z jabłkami


Składniki:

kaczka
4 duże kwaśne jabłka
majeranek
sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę nacierany od wewnątrz i z zewnątrz i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

Kaczkę nadziewamy jabłkami i "zapinamy" wykałaczkami lub zszywamy otwór. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim kaczkę. Do naczynia wlewamy około pół szklanki wody.

Pieczemy na ciemnobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Od czasu do czasu polewamy ją powstałym sosem.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej