www.zapetytem.pl

Biała kiełbasa


Kucharka2010-03-16 Komentarze (107) 60-90 min    średni     Porcji: 0

Składniki:

2 kg mięsa z łopatki,
1 kg chudego boczku,
2 łyżeczki pieprzu czarnego,
3 łyżki zwykłej soli,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku (kopiaste – roztarte w dłoniach),
2 szklanki letniej (przegotowanej)wody,
jelita cienkie wieprzowe.

Wykonanie:

Umyte mięso z łopatki oddzielić od ścięgien, pokroić na kawałki. Boczek bez skóry pokroić na małe kawałki. Mięso skręcić przez maszynkę do mięsa na siatce o dużych oczkach (ok.8 mm). Oddzielić 2/3 porcji i ponownie tę porcję skręcić przez maszynkę na tej samej siatce (mięso nie może być bardzo rozdrobnione). Dodać przyprawy: sól, pieprz, roztarty majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (ewentualnie doprawić do smaku wg własnego upodobania). Wymieszać razem, dolewać wodę i wyrabiać rękoma ok. 15 min.
Dobrze wyczyszczone jelita wieprzowe przepłukać kilkakrotnie wodą.
Masą mięsną (za pomocą długiego lejka założonego na maszynkę do mięsa) napełniać jelita cienkie wieprzowe, odkręcać na mniejsze porcje.
PARZENIE KIEŁBASY PRZED PODANIEM:
Wodę zagotować, zmniejszyć gaz do minimum. Włożyć białą kiełbasę do gorącej wody (ilość wg potrzeby) i parzyć przez ok. 25 minut. W razie potrzeby wodę lekko zwiększyć płomień (nie doprowadzac do wrzenia). Pozostałą białą kiełbasę włozyć we woreczki i zamrozić.


Kategorie: mięsaprzekąskiWielkanoc

Biała kiełbasa Biała kiełbasa Biała kiełbasa Biała kiełbasa Biała kiełbasa
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=504