zdjecia rodzinne

Zrazy w sosie korzennym


Składniki:

1 kg mięsa z szynki wieprzowej (lub schabu),
2 łyżki pasty pomidorowej,
1 pojemnik (200ml) jogurtu naturalnego,
po pół łyżeczki: kardamonu, kolendry, chili,
szczypta mielonej gałki muszkatołowej i mielonych goździków,
starty korzeń imbiru (ok.4 cm),
1 łyżeczka kurkumy,
kilka łyżek posiekanej pietruszki,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Umyte mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem i uformować owalne zrazy. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody (lub bulionu z kostki)
i dusić do miękkości (na małym ogniu, pod przykryciem).
Wszystkie przyprawy zmiksować z jogurtem i pastą pomidorową, wlać do garnka z mięsem i dusić jeszcze 15 minut. Na koniec posypać posiekaną pietruszką.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (najlepiej z cykorii)


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Bitki - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Śledzie w oleju

Bitki

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kurczak z ryżem