zdjecia rodzinne

Wielkanocny przekładaniec miodowy z masą serową


Składniki:

Ciasto
3 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
4 łyżki miodu,
10 dag margaryny,
1 łyżeczka sody.
Masa serowa
1 kg białego sera (najlepiej śmietankowego),
15 dag masła (lub margaryny),
2 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
1 torebka cukru waniliowego,
¾ torebki budyniu śmietankowego (lub waniliowego).

Wykonanie:

Ciasto:
Miód z cukrem i margaryną roztopić i przestudzić. Wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z sodą, połączyć razem i szybciutko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Rozwałkować i piec na niewielkiej blasze. Upiec osobno trzy placki na złoty kolor w temp. 180stC. Ostudzić.
Masa serowa:
Stopić tłuszcz, dodać zmielony (lub przeciśnięty przez praskę) ser śmietankowy, cukier, budyń (proszek) i jaja. Wszystko starannie wymieszać i gotować na wolnym ogniu ( mieszając) przez ok. 10 minut.
Ostudzoną masę podzielić na połowę. Przełożyć jedną część masy na placek, przykryć drugim, na niego położyć resztę masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Lekko przycisnąć i zostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: