zdjecia rodzinne

Wielkanocna szynka z goździkami


Składniki:

1 ½ kg szynki wieprzowej (kulka),
2 łyżki goździków,
sól,
pieprz.

Marynata
½ szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki białego, winnego octu,
2 goździki,
1 łyżka soku pomarańczowego,
starta skórka z pomarańczy,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

Przygotowanie marynaty:
Goździki zmiażdżyć, dodać wino wymieszane z octem, sokiem i skórką z pomarańczy, szczyptą pieprzu i 1 łyżką soli.
Mięso opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem. Szynkę włożyć do miseczki i zalać marynatą. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnie szynkę wyjąć z marynaty, osączyć i naszpikować goździkami. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 20 minut w temp. 220 st.C. Kiedy wierzch szynki się zarumieni, temperaturę zmniejszyć do 180 st. i piec jeszcze około 1 ½ godziny.


Kategorie: mięsaprzekąskiWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-04-07
Ja też upiekłam taką szynkę. Była pyszna i bez konserwantów.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci