zdjecia rodzinne

Jajka ,, kotleciki”


Składniki:

6 jajek,
30 dag mielonego mięsa,
1 cebula,
10 dag serka topionego,
¾ szklanki rosołu,
¾ szklanki słodkiej śmietanki (lub mleka),
3 średnie pory (białe części),
masło (lub olej) do smażenia,
3 łyżki mąki,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

5 jajek ugotować na twardo.
Do mięsa mielonego wbić 1 jajko (surowe), dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, 1 łyżkę mąki, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić razem na gładką masę.
Obrane, ugotowane jajka oblepiać masą mięsną, formując kotleciki. Smażyć na tłuszczu około 5 minut (ze wszystkich stron) na złoty kolor.
Sos serowy:
Rozpuścić w garnku 2 łyżki masła, wsypać pozostałą mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać rosół i śmietankę (lub mleko) stale mieszając i zagotować. Wrzucić rozdrobniony serek i rozpuścić w gorącym sosie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć na nim pory pokrojone w talarki. Wlać odrobinę rosołu i dusić około 5 minut.
Jajka ,,kotleciki” wyłożyć na półmisek razem z porami. Podawać z sosem serowym.



Kategorie: przekąskiWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Śledzie w oleju

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory