zdjecia rodzinne

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście


Składniki:

Ciasto
25 dag maki,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli.
Masa:
4 jajka,
25 dag cukru
20 dag czekolady,
12 dag maki pszennej,
15 dag posiekanych migdałów,
15 dag rodzynek.
Dekoracja:
orzech,
rodzynki,
migdały

Wykonanie:

Do mąki dodać cukier, sól, masło i posiekać wszystko na ,,piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do schłodzenia.
Ciasto na mazurka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i podpiec, aby ciasto lekko pożółkło.
Wykonać masę.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlewając rozpuszczoną czekoladę i dalej ucierać. Dobrze roztartą masę zmieszać z rodzynkami, posiekanymi migdałami. Rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do gorącego piekarnika. Piec powoli około 30 minut. Po upieczeniu przybrać mazurka migdałami i orzechami.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zapiekanka śródziemnomorska

Pasztet z indyka

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory