zdjecia rodzinne

Mazurek staropolski z masą serową


Składniki:

Ciasto:
25 dag maki,
5 dag cukru,
15 dag masła,
2 żółtka,
szczypta soli.

Masa serowa
25 dag tłustego sera białego,
10 dag masła,
10 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
6 żółtek.
Lukier:
25 dag cukru pudru,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki rumu lub koniaku (nie koniecznie).
Bakalie

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wbić żółtka, wsypać cukier i odrobinę soli, wymieszać widelcem.
Dodać zimne masło pokrojone na wiórki, posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć pergaminem (lub folią aluminiową) i schłodzić w lodówce.
Następnie rozwałkować na 1-2 cm placek i przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Po nakłuwać widelcem i podpiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st.C. Tymczasem masło utrzeć z cukrem i nadal; ucierając dodawać po trochu zmielony ser, żółtka i cukier waniliowy. Na podpieczone ciasto rozsmarować masę serowa, wstawić ciasto na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st C. By ser się zbytnio nie zrumienił, nakryć folią aluminiową.
Z podanych składników utrzeć lukier i posmarować nim mazurek. Wierzch udekorować dowolną ilością bakalii (układając na nie zaschnięty lukier).


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: