zdjecia rodzinne

Mazurek serowy


Składniki:

1 kg twarogu (niekwaśnego),
3 ugotowane ziemniaki,
8 żółtek,
1 kostka masła lub margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 paczka cukru waniliowego,
10 dag rodzynek,
5 – 10 dag płatków migdałowych,
5 białek,
1 ½ szklanki cukru.
Polewa:
½ szklanki gęstej śmietany,
5 dag tabliczki czekolady,
2 łyżki rumu,
10 dag posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie:

Ser i ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić w maszynce (lub zmiksować). Masło utrzeć z 1 szklanką cukru i żółtkami, połączyć ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia. Dodać umyte i osączone rodzynki i płatki migdałowe. Białka ubić na sztywno dosypując ½ szklanki cukru. Przełożyć do masy i delikatnie połączyć.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C przez 50 minut. Ostudzić w tortownicy.
Przygotować polewę. W rondlu zagotować mieszając cukier i śmietanę (ok. 5 minut), dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu na parze, a gdy zmięknie wymieszać ze śmietaną i cukrem. Wylać na zimny mazurek serowy i po wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami.



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Pasztet z indyka

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju