zdjecia rodzinne

Pikantny kurczak na zimno


Składniki:

4 podwójne piersi kurczaka,
4 cebule,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki mielonej, ostrej papryki,
pół szklanki oleju,
2 łyżki soli,
pół łyżeczki pieprzu,
2 łyżki soku z cytryny,
Dodatki:
sałata,
rzodkiewka.

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, pokroić na 8 porcji. 3 cebule obrać i przemielić z obranymi ząbkami czosnku. Dolać do tego połowę oleju, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Porcje kurczaka położyć na folii aluminiowej, polać sosem i zawinąć folię tak, by sos nie wyleciał. Piec piersi kurczaka w temperaturze 170 st C, aż mięso będzie miękkie (ok. 35 minut). Po upieczeniu wystudzić i odwinąć z folii.
Resztę oleju wymieszać ze sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i polać takim sosem listki sałaty.
Sałatę przełożyć na półmisek i na wierzch ułożyć piersi z kurczaka. Udekorować posiekaną cebulką i cienkimi plasterkami rzodkiewki


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Bitki - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Bitki

Pieczywo czosnkowe

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Lazania z mięsem

Pasztet z indyka