zdjecia rodzinne

Rogaliki drożdżowe z czekoladą i konfiturą


Składniki:

4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
10 dkg drożdży
1 duża śmietana 12%
1 margaryna np Kasia
4 żółtka
3 czekolady mleczne
konfitury (bez soku)

Wykonanie:

Na stolnicy ugnieść mąkę, cukier, żółtka.
Dodać roztopioną, letnią margarynę oraz drożdże zmieszane w śmietanie, wszytko razem ugnieść.
Dodać trochę więcej mąki, jeżeli to konieczne, tak aby połączyć składniki
Ciasto podzielić na 2 kule tego samego rozmiaru i wrzucić do wiaderka z zimną wodą, czekać aż kule wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu wyciągnąć kule i ugnieść z mąką aby były zwarte. Jedną kule podzielić na 4 równe części, każdą z części rozwałkować wałkiem - proszę pamiętać aby na stolnicy było trochę mąki, aby ciasto nie przywierało do stołu ani do wałka. Każdą część podzielić na 8 trójkątów i na każdy trójkąt nakładamy kawałek czekolady i troszkę konfitur i zwijamy.Blachę smarujemy margaryna i układamy rogaliki, pieczemy w piekarniku ok. 10-15 min rozgrzanym do 170 C, najpierw dolną grzałką aż się zarumienią a potem górna grzałką. Gotowe rogaliki polewamy lukrem:cukier puder, olejek rumowy, ocet kakao i woda.


Kategorie: przekąskiciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Herubinek , 2010-04-11
Rogaliki wyszły pyszne. Nie zostało ani jednego do zdjęcia:-(
Jakiej konfitury używasz do nadzienia? Ja nadziewałam kawałkiem gruszki i kostką czekolady.
magduszka , 2010-03-30
jasne ze mogę : tylko ja to tak zawsze na"oko" :)ale spróbuję:
25 dkg cukry pudru, 5 kropel olejku rumowego, kilka kropel octu, 1,5 łyżki kakao i woda - to wszytko wymieszaj tak aby lukier nie był za bardzo lejący, aby nie ściekał po rogalikach i potem smarujesz rogaliki nożem i odstawiasz na godzinkę aby zaschło. Jak zabraknie lukru to dorabiam i tyle:)
Gość , 2010-03-30
Pięknie wyglądają te rogaliki.
Możesz podać w jakich proporcjach daje się składniki na lukier?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety schabowe z cebulką

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Fasolka po bretońsku

Pasztet z indyka