zdjecia rodzinne

Sernik tradycyjny


Składniki:

1 kg twarogu,
½ kostki masła,
8 jajek,
30 dag cukru pudru,
5 dag skórki pomarańczowej (kandyzowanej),
10 dag rodzynek,
5 dag migdałów,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki kaszy manny,
odrobina soli,
tłuszcz do smarowania formy,
bułka tarta do wysypania fo

Wykonanie:

Zmielić niekwaśny biały ser. Pół kostki masła utrzeć na pulchną masę dodając przemiennie cukier puder i żółtka jaj i zmielony ser. Wszystko razem dobrze utrzeć (lub zmiksować). Dodać kaszę mannę , bakalie i razem wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Lekko wymieszać z masą serową.
Nagrzać dobrze piekarnik. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać do niej masę sernikową. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec około 60 minut w temp. 180 stC. Gdy się za bardzo zarumieni – przykryć pergaminem. Po upieczeniu wyłączyć i uchylić piekarnik. Czekać aż sernik przestygnie.
Zimny sernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Bitki - przepis Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Bitki

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)