zdjecia rodzinne

Sernik tradycyjny


Składniki:

1 kg twarogu,
½ kostki masła,
8 jajek,
30 dag cukru pudru,
5 dag skórki pomarańczowej (kandyzowanej),
10 dag rodzynek,
5 dag migdałów,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki kaszy manny,
odrobina soli,
tłuszcz do smarowania formy,
bułka tarta do wysypania fo

Wykonanie:

Zmielić niekwaśny biały ser. Pół kostki masła utrzeć na pulchną masę dodając przemiennie cukier puder i żółtka jaj i zmielony ser. Wszystko razem dobrze utrzeć (lub zmiksować). Dodać kaszę mannę , bakalie i razem wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Lekko wymieszać z masą serową.
Nagrzać dobrze piekarnik. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać do niej masę sernikową. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec około 60 minut w temp. 180 stC. Gdy się za bardzo zarumieni – przykryć pergaminem. Po upieczeniu wyłączyć i uchylić piekarnik. Czekać aż sernik przestygnie.
Zimny sernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Kluski ziemniaczane

Pasztet z indyka

Zupa fasolowa z mięsem

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Krokiety z kapustą i grzybami