zdjecia rodzinne

Sernik pieczony z brzoskwiniami


Składniki:

Ciasto kruche na spód sernika:
1 szklanka mąki,
½ kostki margaryny,
4 łyżki cukru pudru,
1 gotowane żółtko
Masa serowa
½ kg sera,
100ml śmietanki,
1 cukier waniliowy,
10 dag cukru,
3 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kaszy manny,
50 dag brzoskwiń z puszki.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i odstawić do lodówki na pół godziny.
Śmietanę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, żółtka oddzielić od białek.
Żółtka dodać do śmietany i zmiksować. Ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kaszą manną dodać do zmiksowanych jajek. Dobrze razem utrzeć (zmiksować). Na koniec dodać białka ubite na piane i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200st.C
Kruche ciasto wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Podpiec 10 minut. Na to rozprowadzić 1/3 część masy serowej, ułożyć na niej brzoskwinie i przykryć pozostałą masą sernikową. Piec około 60 minut w temp. 180 – 190 stC. Po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku na kilkanaście minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Włoski chlebek a'la pizza

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zapiekanka śródziemnomorska

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach