zdjecia rodzinne

Ciasto drożdżowe ,,kąpane”


Składniki:

50 dag mąki,
5 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
4 żółtka,
15 dag margaryny(lub masła),
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru pudru,
odrobinka soli.
Kruszonka:
10dag mąki
10dag cukru
10dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Jak podrośnie rozczyn wlać do mąki, dodać resztę ciepłego mleka, odrobinkę soli i żółtka utarte z cukrem pudrem. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto włożyć do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej. I pozostawić do chwili aż ciasto wypłynie na wierzch. Wyłożyć ciasto na serwetkę, osaczyć z wody. Podsypać stolnice (blat stołu) cukrem pudrem i ponownie zagnieść ciasto. Jeszcze chwilkę poczekać aż ciasto ponownie podrośnie.

Kruszonka: Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto drożdżowe

Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, posypać po wierzchu kruszonką i piec w temp. 180 st.C przez około 50 minut.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


alutka , 2012-01-18
Moja mama piekła doskonałego "topielca" z tym, że cukier (zwykły) dodawała dopiero po wyjęciu z kąpieli w zimnej (nawet bardzo) wodzie.
Gość , 2010-05-28
Upiekłam ciasto wg tego przepisu. Jest wspaniałe. Zachecam do pieczenia takiego placka.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasztet z indyka - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczywo czosnkowe

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Pasztet z indyka

Zapiekanka śródziemnomorska