zdjecia rodzinne

Ciasto drożdżowe ,,kąpane”


Składniki:

50 dag mąki,
5 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
4 żółtka,
15 dag margaryny(lub masła),
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru pudru,
odrobinka soli.
Kruszonka:
10dag mąki
10dag cukru
10dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Jak podrośnie rozczyn wlać do mąki, dodać resztę ciepłego mleka, odrobinkę soli i żółtka utarte z cukrem pudrem. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto włożyć do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej. I pozostawić do chwili aż ciasto wypłynie na wierzch. Wyłożyć ciasto na serwetkę, osaczyć z wody. Podsypać stolnice (blat stołu) cukrem pudrem i ponownie zagnieść ciasto. Jeszcze chwilkę poczekać aż ciasto ponownie podrośnie.

Kruszonka: Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto drożdżowe

Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, posypać po wierzchu kruszonką i piec w temp. 180 st.C przez około 50 minut.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


alutka , 2012-01-18
Moja mama piekła doskonałego "topielca" z tym, że cukier (zwykły) dodawała dopiero po wyjęciu z kąpieli w zimnej (nawet bardzo) wodzie.
Gość , 2010-05-28
Upiekłam ciasto wg tego przepisu. Jest wspaniałe. Zachecam do pieczenia takiego placka.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Kurczak z ryżem

Kotlety mielone z kaszą

Pieczywo czosnkowe

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej