Murzynek
Składniki:
1 kostka masła (250g)1/3 szklanki mleka lub ew. wody
3 łyżki prawdziwego (niesłodkiego) kakao
1 szklanka cukru (250g)
1i1/2 szklanki mąki (250g)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag bakali (rodzynki, orzechy itp)
ewentualnie płatki migdałowe lub wiórki koksowe do posypania ciasta
tłuszcz do wysmarowania blaszki
wiórki kokosowe/bułka tarta do wysypania blaszki
Mojego murzynka piekłam w blaszce o wymiarach 29x24cm.
Szklanka, którą odmierzałam cukier, mąkę i mleko/wodę mieści ok 340ml.
Wykonanie:
Masło, mleko/wodę, cukier i kakao włożyć do garnka i podgrzewać aż powstanie gęsta, jednolita masa. Odlać ok 1/2 szklanki masy a resztę przestudzić.Żółtka jajek oddzielić od białek i z białek ubić pianę.
Do przestudzonej masy dodawać po jednym żółtku, a następnie przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić mikserem i dołożyć bakalie. Na koniec delikatnie dodać piane z białek.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami kokosowymi (lub bułką tarta) formy. Piec w temperaturze 190 st. około 30-40 minut. Należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Upieczonego murzynka przestudzić, polać polewą i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Polewę przygotowujemy z odłożonej na samym początku pól szklanki masy.
Masę podgrzewamy w małym garnuszku/rondelku aż zgęstnieje (inaczej będzie za rzadka i spłynie z ciasta). Można dodać odrobinę olejku do ciasta lub jakiegoś aromatycznego likieru.
Ciasto jest pysznie czekoladowe i wszystkim smakuje. Jest również idealne na następny dzień (o ile coś zostanie:-).
Kategorie: ciasta, Boże Narodzenie,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
Gość , 2012-08-01
Pyszne! Dodałam sporą garść orzechów włoskich.
Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu!
Pyszne! Dodałam sporą garść orzechów włoskich.
Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu!