zdjecia rodzinne

Murzynek


Składniki:

1 kostka masła (250g)
1/3 szklanki mleka lub ew. wody
3 łyżki prawdziwego (niesłodkiego) kakao
1 szklanka cukru (250g)
1i1/2 szklanki mąki (250g)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag bakali (rodzynki, orzechy itp)

ewentualnie płatki migdałowe lub wiórki koksowe do posypania ciasta

tłuszcz do wysmarowania blaszki
wiórki kokosowe/bułka tarta do wysypania blaszki

Mojego murzynka piekłam w blaszce o wymiarach 29x24cm.
Szklanka, którą odmierzałam cukier, mąkę i mleko/wodę mieści ok 340ml.

Wykonanie:

Masło, mleko/wodę, cukier i kakao włożyć do garnka i podgrzewać aż powstanie gęsta, jednolita masa. Odlać ok 1/2 szklanki masy a resztę przestudzić.

Żółtka jajek oddzielić od białek i z białek ubić pianę.

Do przestudzonej masy dodawać po jednym żółtku, a następnie przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić mikserem i dołożyć bakalie. Na koniec delikatnie dodać piane z białek.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami kokosowymi (lub bułką tarta) formy. Piec w temperaturze 190 st. około 30-40 minut. Należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Upieczonego murzynka przestudzić, polać polewą i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Polewę przygotowujemy z odłożonej na samym początku pól szklanki masy.
Masę podgrzewamy w małym garnuszku/rondelku aż zgęstnieje (inaczej będzie za rzadka i spłynie z ciasta). Można dodać odrobinę olejku do ciasta lub jakiegoś aromatycznego likieru.

Ciasto jest pysznie czekoladowe i wszystkim smakuje. Jest również idealne na następny dzień (o ile coś zostanie:-).



Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-08-01
Pyszne! Dodałam sporą garść orzechów włoskich.
Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta z grochem

Bitki