zdjecia rodzinne

Makowiec bez mąki


Składniki:

25 dag maku,
1 szklanka cukru,
8 jajek,
3 łyżki bułki tartej,
olejek migdałowy,
5 dag płatków migdałowych,
bułka tarta (lub wiórki kokosowe) do wysypania formy,
polewa czekoladowa (gotowa).

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać sparzony i trzykrotnie zmielony przez maszynkę mak.
Do masy makowej dodać 3 łyżki bułki tartej, olejek i migdały i wszystko razem dobrze wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową. Makowiec przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką lub wiórkami kokosowymi. Piec około 40 minut w temp. 190 st.C. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewa czekoladową.


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: