zdjecia rodzinne

Makowiec bez mąki


Składniki:

25 dag maku,
1 szklanka cukru,
8 jajek,
3 łyżki bułki tartej,
olejek migdałowy,
5 dag płatków migdałowych,
bułka tarta (lub wiórki kokosowe) do wysypania formy,
polewa czekoladowa (gotowa).

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać sparzony i trzykrotnie zmielony przez maszynkę mak.
Do masy makowej dodać 3 łyżki bułki tartej, olejek i migdały i wszystko razem dobrze wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową. Makowiec przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką lub wiórkami kokosowymi. Piec około 40 minut w temp. 190 st.C. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewa czekoladową.


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Pasztet z indyka

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)