zdjecia rodzinne

Piernik świąteczny


Składniki:

½ kostki margaryny,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki (20 dag)
4 łyżki miodu,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
przyprawa do pierników,
2 jajka,
½ szklanki mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
dowolne bakalie,
polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Margarynę podgrzać w garnku dołożyć cukier, miód, kakao. Rozmieszać na jednolita masę. Zestawić z ognia, przestudzić i dodać jajka, pół szklanki mleka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do pierników. Wszystko razem dokładnie utrzeć mikserem. Dodać dowolne bakalie i razem wymieszać.
Uzyskaną masę włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy (tortownicy).
Piernik piec w temp. 180 st przez około 50 minut.. Po upieczeniu piernika i wystudzeniu oblać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
Rada. Zimne ciasto można przekroić i posmarować powidłami.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Anastazja , 2011-01-09
Piernik świąteczny Piernik wyszedł pierwszorzędny. Ja też dodałam 3/4 szklanki cukru i wydaje mi się, że nic mu nie brakowało.
Na górę poukładałam suszone śliwki i bardzo ładnie lekko się zatopiły w cieście.
Miśka , 2010-12-16
Dla mnie piernik był trochę za słodki. Następnym razem dodam tylko pół (no moze 3/4) szklanki cukru. Ale poza tym to ok. Najlepszy byl na następny dzień.
justyna , 2010-12-15
jutro bede probowac ale juz sie oblizuje :))
Patrycja , 2010-12-06
Piernik wyszedł pyszny! Powtórka na święta!
Piernikozerca , 2010-11-26
Przepis zapowiada się całkiem niezłe. Trzeba będzie potrenować przed świętami:-)