zdjecia rodzinne

Rogaliki z ciasta drożdżowego kąpanego


Składniki:

50 dag mąki,
5 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
4 żółtka,
15 dag margaryny(lub masła),
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru pudru,
odrobinka soli,
1 słoik powideł śliwkowych.
Lukier

Wykonanie:


Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Jak podrośnie rozczyn wlać do mąki, dodać resztę ciepłego mleka, odrobinkę soli i żółtka utarte z cukrem pudrem. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto włożyć do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej. I pozostawić do chwili aż ciasto wypłynie na wierzch. Wyłożyć ciasto na serwetkę, osaczyć z wody. Podsypać stolnicę (blat stołu) cukrem pudrem i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkowąć. na kształt koła (niezbyt grubo). Wykrawać trójkąty na rogaliki. Na najszersze miejsce położyć powidła i zwinąć rogal.
Piec ok 20 minut w temp. 180st. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować.



Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku