zdjecia rodzinne

Rogaliki z ciasta drożdżowego kąpanego


Składniki:

50 dag mąki,
5 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
4 żółtka,
15 dag margaryny(lub masła),
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru pudru,
odrobinka soli,
1 słoik powideł śliwkowych.
Lukier

Wykonanie:


Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Jak podrośnie rozczyn wlać do mąki, dodać resztę ciepłego mleka, odrobinkę soli i żółtka utarte z cukrem pudrem. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto włożyć do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej. I pozostawić do chwili aż ciasto wypłynie na wierzch. Wyłożyć ciasto na serwetkę, osaczyć z wody. Podsypać stolnicę (blat stołu) cukrem pudrem i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkowąć. na kształt koła (niezbyt grubo). Wykrawać trójkąty na rogaliki. Na najszersze miejsce położyć powidła i zwinąć rogal.
Piec ok 20 minut w temp. 180st. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować.



Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Krokiety z kapustą i grzybami

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy