zdjecia rodzinne

Sałatka warzywna


Składniki:

2 ziemniaki,
4 marchwie,
2 korzenie pietruszki,
połowa selera,
5-6 patisonów konserwowych (lub 4 ogórki konserwowe),
1 jabłko,
½ puszki groszku konserwowego,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
1 mały słoik majonezu (200ml),
1 łyżka chrzanu(bez octu),
natka pietruszki,
1 łyżeczka (płaska) cukru,
sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie około 15 minut.
(Sprawdzać miękkość widelcem, by warzywa nie rozgotowały się).
Odlać wodę i warzywa ostudzić. Pokroić w drobną kosteczkę. Dołożyć odsączony groszek i kukurydzę. Dołożyć drobniutko pokrojone patisony (lub ogórki konserwowe).
Warzywa posypać łyżeczka cukru, szczypta pieprzu. Dołożyć chrzan, majonez i ewentualnie odrobinę soli. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć posiekaną natkę pietruszki i drobniutko pokrojone jabłko. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.



Kategorie: przekąskisałatki i surówki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


lenka , 2014-12-23
biorę przepis i dziś robię :) dam znać jak wyszło. mam nadzieje,że będzie pyszna!
Gość , 2010-05-13
Sałatka warzywna Sałatka pyszna, to mało powiedziane. Proszę wypróbować. Polecam.
Gość , 2010-04-13
Sałatka warzywna Zrobiłam sałatkę wg tego przepisu. Wreszcie wiem jakie proporcje warzyw zachować. Pyszna.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Bitki - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Bitki

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczywo czosnkowe

Zapiekanka śródziemnomorska

Śledzie w oleju

Pasztet z indyka