zdjecia rodzinne

Ciasto kruche z bakaliami (mazurek bakaliowy)


Składniki:

35 dag mąki,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
¼ kostki smalcu,
15 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka.

Wierzch ciasta:
½ kostki margaryny Palmy,
3 łyżki mleka(lub wody),
2 łyżki kakao,
5 łyżek cukru pudru,
20 dag rozdrobnionych orzechów,
20 dag rodzynek,
10 dag posiekanych migdałów,
1 słoiczek powideł śliwkowych.
Do dekoracji:
biała polewa czekoladowa,
10 dag płatków migdałowych,
½ opakowania skórki pomarańczowej kandyzowanej.


Wykonanie:

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dołożyć margarynę i smalec – zrobić kruszonkę. Do niej dołożyć żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto rozłożyć dość cienko na posmarowaną blachę do pieczenia (można wykorzystać tę z piekarnika).
Piec w temp. 180 st C przez około 40 minut.

Ciasto ostudzic i posmarowac powidlami.

Margarynę rozpuścić w garnku (nie gotować), dolać gorące mleko (lub wodę), dosypać kakao, cukier i mieszać tak długo aż się rozpuści cukier (cały czas trzymając na małym płomieniu gazu, ale nie gotować). Dołożyć wszystkie przygotowane bakalie. Wylać gorącą masę na upieczone,wystudzone i posmarowane powidlam ciasto.
Posypać płatkami migdałowymi i skórka pomarańczową. Polać białą polewa czekoladową.



Kategorie: ciastadla dzieciWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Kluski ziemniaczane

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Smażony ser pleśniowy