zdjecia rodzinne

Ciasto kruche z bakaliami (mazurek bakaliowy)


Składniki:

35 dag mąki,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
¼ kostki smalcu,
15 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka.

Wierzch ciasta:
½ kostki margaryny Palmy,
3 łyżki mleka(lub wody),
2 łyżki kakao,
5 łyżek cukru pudru,
20 dag rozdrobnionych orzechów,
20 dag rodzynek,
10 dag posiekanych migdałów,
1 słoiczek powideł śliwkowych.
Do dekoracji:
biała polewa czekoladowa,
10 dag płatków migdałowych,
½ opakowania skórki pomarańczowej kandyzowanej.


Wykonanie:

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dołożyć margarynę i smalec – zrobić kruszonkę. Do niej dołożyć żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto rozłożyć dość cienko na posmarowaną blachę do pieczenia (można wykorzystać tę z piekarnika).
Piec w temp. 180 st C przez około 40 minut.

Ciasto ostudzic i posmarowac powidlami.

Margarynę rozpuścić w garnku (nie gotować), dolać gorące mleko (lub wodę), dosypać kakao, cukier i mieszać tak długo aż się rozpuści cukier (cały czas trzymając na małym płomieniu gazu, ale nie gotować). Dołożyć wszystkie przygotowane bakalie. Wylać gorącą masę na upieczone,wystudzone i posmarowane powidlam ciasto.
Posypać płatkami migdałowymi i skórka pomarańczową. Polać białą polewa czekoladową.



Kategorie: ciastadla dzieciWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Bitki

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory